A tető cserépburkolata előbb-utóbb végül javításra, esetleg teljes felújításra szorul. Ez sosem egyszerű (és még kevésbé örömteli) feladat, hiszen általában tetemes költségekkel, utánajárással, sok vesződséggel jár együtt. Viszont ha cserepeslemezzel újít fel, nem csak gyorsabban, egyszerűbben végezhető el a munka, de a költségeken is jelentősen spórolhat.

Element CserepeslemezElement cserepeslemez

A cserepeslemezeknek a hagyományos kerámia cserepekhez képest számos előnye van. Acél magjuknak és speciális felépítésüknek, továbbá opcionálisan rendelhető antikondenzációs filcbevonatú felületüknek köszönhetően rendkívül hosszú, akár 3-4 évtizedes élettartammal rendelkeznek. Cserepeslemezek alkalmazásával rendkívül strapabíró, a viharoknak, szélnek is ellenálló tetőt alakíthatunk ki.

A felújításra azonban nem ez teszi ideálissá, hanem legszembetűnőbb tulajdonsága, mégpedig az, hogy könnyű. A cserepeslemez ugyanis akár tízszer olyan is könnyű lehet, mint a régi típusú cserepek. Ez nem csak azt jelenti, hogy új tető kialakításánál jóval kisebb teherbírású lécezést is elegendő kialakítani, de azt is, hogy amennyiben régi tetőt újítunk fel, a cserepeslemez réteget akár a régi rétegre közvetlenül is felszerelhetjük. A tető biztosan elbírja majd a terhelést, hiszen az szinte alig érezhetően növekszik majd meg.

A szerelés is könnyedén megoldható akár akkor is, ha a régi tetőfedő rétegre húzzuk rá az új cserepeslemez réteget – utóbbit ugyanis a megrendelő igényei szerint mi, a gyártók úgy alakítjuk, akkora méretben gyártjuk le, hogy a lehető legkevesebb veszteséggel rögzíthető legyen a tetőre. Mivel a méretet szabadon szabhatjuk meg, nem kell kompromisszumokat kötnünk vagy felesleges plusz fáradtságot vállalnunk a munkák során.

A cserepeslemez belsejében található acélmagot, amely a tartósságot, időtállóságot, strapabíróságot szavatolja, két oldalról horganyréteg határolja, ezeken pedig passziváló réteget találunk. A hátoldalon egy poliészter védőréteg található, ami a hőmérséklet-változásokkal és az UV-sugárzással szemben is ellenállóvá teszi a lemezt, felületét pedig antikondenzációs filcbevonat fedi, amely magában tartja, és később elpárologtatja a lecsapódó párát.